İletişim Formu

 

Dostum İçin Ben de Yürüyorum !


En Fazla Duyarlı Olması Gereken İnsanlara Açık Çağrı !

Arkadaşlar bilindiği üzere devlet 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile ilgili hali hazırda TBMM Çevre Komisyonu’nda bazı değişikliklere gitmek istiyor. Fakat yapılan değişiklikler insanların sahip olabileceği hayvan sayısını kısıtlamak, hayvanların deneylerde keyfi kullanılmasının önünü açmak ve hatta tehlikeli sayılan türlerin yaşam haklarının elinden alınmasının önünü açacak maddeler getirmektedir. Pek çok alanda, kendi yaşam alanımız sırf cinsel yönelimimizden dolayı elinizden alınan, baskı gören, ötekileştirilmeye çalışan insanlar olarak ve hepsinin ötesinde pek çoğumuzun zamanında sahip olduğu veya halen daha sahiplendiği hayvanları adına bu haklı yürüyüşte hayvanlarımızın yanında olmaya çağırıyorum. Bizim başımız dertte olsa hayvanlarımız koşarak gelirlerdi ! :/


Detaylı Bilgiler

Binalar kurduk, doğal yaşamı yok ettik. Onlarla birlikte yaşamaya başladık; fakat hiçbir zaman birlikte dostça yaşayamadık. Şimdi de onları ölümün beklediği, eziyetin ve işkencenin beklediği barınaklara kapatmaya karar verdik.

Milyonlarca sokak hayvanının hayatına kast eden bu düzenlemeye karşı çıkıyor ve sokak hayvanlarının hayatlarını önemsiyorsanız, 30 Eylül 2012 Pazar günü hangi şehirde olursanız olun saat 14:00'da sokağa çıkın ve onlarla dostça yaşayabileceğimizi gösterin.


30 Eylül Pazar Saat 14:00 Taksim - Galatasaray Lisesi önü (İstanbul)

30 Eylül Pazar Saat 14:00 Konak YKM önü (İzmir)

30 Eylül Pazar Saat 14:00 Sakarya Caddesi - Kızılay (Ankara)

30 Eylül Pazar Saat 14:00 M.Paşa Camii - Kapali yol Halk Bankası önü (Antalya)

30 Eylül Pazar Saat 14:00 Belediye önü (Bodrum)

30 Eylül Pazar Saat 14:00 Kent Meydanı (Bursa)

30 Eylül Pazar Saat 14.00 Cumhuriyet Meydanı (Çanakkale)


30 Eylül Pazar Saat 14:00 Atapark Kent Meydanı (Giresun)

30 Eylül Pazar Saat 14:00 Ganita Önü (Trabzon)

30 Eylül Pazar Saat 14:00 Tuğlalı Park (Tekirdağ)

Yürüyüşe gelecek olan arkadaşlar aşağıdaki bilgileri de okurlarsa neden bu yürüyüşün haklı olduğunu, neden tepki verilmesi gerektiğini anlayacaklardır.

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile ilgili hali hazırda TBMM Çevre Komisyonu’nda bekletilen iki adet kanun teklifi olmakla birlikte, 19 Mayıs 2012 tarihli basın haberlerinden öğrendiğimiz üzere Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hayvanların korunmasına yönelik yasa tasarısı tamamlanarak Başbakanlığa gönderilmiştir.

İlgili komisyonlarda bekleyen tekliflerden 2 / 366 sayı numaralı olan yasa tasarısı ve haberlere konu olan son tasarı Hayvanları Koruma Kanunu’nun ruhuna tamamen aykırı maddeler taşımaktadır ve aşağıdaki gerekçelerle kabul edilmesi mümkün değildir.


Karşı Çıkılan Maddeler :
  1. Öldürmenin “uyutma” tanımlamasıyla yasaya girmesi ve meşrulaştırılması kabul edilemez. Hayvanları yaşatmak yerine ne şekilde öldüreceğinin tanımlandığı bir yasa kabul edilemez.
  2. İki sene hapis cezasıyla sınırlandırılması alınabilecek cezaların para cezasına döndürülebilecek olması cezaların ağırlaştırılmasının asıl amacı olan suçu engellemenin önüne geçecektir. Hayvanlara işkence cezasını sadece 750 TL’lik bir idarî para devlete ödeyerek devam edilen bir suç halini alacaktır. Hiçbir caydırıcılığı yoktur.
  3. Evlerde kaç hayvan bulundurulacağının izne tabii olması ve hayvan "sahiplerinin" eğitime tabii tutulması ucu açık bir tanımlamadır. İleride “hayvan korumacının hak” ihlaline kadar varabileceği ve belki de “bir hayvan sahibi olmakla” sınırlandırmaya kadar gidebileceği için bu tanımlama bu şekliyle tasarıda yer alamaz.
  4. Hayvanların ırklarına göre sınıflandırılıp "sahipleriyle" birlikte yaşam haklarının ellerinden alınması asla kabul edilemez. Dövüşçü ya da bahisçi "sahiplere" yönelik önlemler almak yerine ırkları cezalandırmak kabul edilemez ve merdiven altı üretime sebep olacaktır.
  5. Hayvanların imhasına olanak sağlayan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile 24/4/1930 tarihli ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun yeni tasarıda da yer alması kabul edilemez.
  6. Deneylerdeki denetimlerin keyfiyete bağlanması kabul edilemeyeceği gibi hayvanları koruma kanunu gibi bir kanunun içinde hayvanların yaşam hakkını hiçe sayan deneylerin yer alması kabul edilemez.
  7. Mobil kısırlaştırmanın meşrulaştırılması hiçbir koşulda kabul edilemez. Olması gereken belediyelerin kendi veteriner hekim kadrolarını oluşturmasıdır. Hali hazırda mevcut yönetmeliklerdeki mobil kısırlaştırma maddesinin yasaya aykırı olduğuna ve iptaline yönelik İstanbul Veteriner Hekim Odası (IVHO) tarafından açılmış bir dava mevcutken mobil kısırlaştırmayı yasalaştırma çabası kabul edilemez.
  8. Amacın hayvanları korumak ve hakları gözetmek değil, hayvanları bertaraf etmek olduğunu kanıtlamaktadır.
İmza veren STK'lar: 
  1. Aliağa Sokak Hayvanlarını Koruyanlar Derneği (ASKOD)
  2. Ankara Barosu Hayvan Hakları Komisyonu
  3. Animal Protection Group Arbeitsgruppe für Tierrechte e.V. Almanya
  4. Büyükçekmece Sokak Hayvanlarını Koruma ve Sevenler Derneği(SOHAYKOSEV)
  5. Bodrum Hayvan Hakları Derneği
  6. Bontvoordieren, Hollanda
  7. Çandarlı Hayvan Koruma Derneği (ÇANHAYKODER)
  8. Çeşme Doğa ve Hayvanseverler ve Koruyanlar Derneği
  9. Devrimci Sosyalist İşçi Partisi(DSİP)
  10. Doğa ve Çevreyi Koruma, Yaşatma Derneği (DOĞÇEV)
  11. Dünya Yalnız Bizim Değil Platformu(DYBD)
  12. Edremit ve Beldeleri Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği 
  13. Hayvanları Doğal Ortamda Yaşatma Derneği(HAYDOY)
  14. Hayvan Hakları Aktivistleri Derneği (Hayvist)
  15. Hayvan Hakları Derneği, Turgutreis
  16. Hayvan Hakları için Veteriner Hekimler Derneği(HAYHAVEDER)
  17. Hayvan Hakları Savunucuları Dernegi(İzmir HAYSAV)
  18. Hayvanları Kurtarma Derneği
  19. Hayvan Severler Derneği (HaySev)
  20. İnsanca Yaşamı Destekleme Derneği
  21. İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu
  22. İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu
  23. İzmir Veteriner Hekimler Odası
  24. Kaos Gl
  25. Muhtaç Hayvanlar Koruma Sevme ve Barındırma Derneği (KORUSEV)
  26. Manisa Hayvanları Koruma Derneği (HAKDEM)
  27. Meliha Yılmaz Doğal Hayatı Koruma, Geliştirme, Sağlık, Eğitim ve Kültür Vakfı
  28. Pembe Hayat Lgbtt Dayanışma Derneği
  29. Sea Shepherd
  30. Stichting ATAR, Hollanda
  31. Stichting Dierennood, Hollanda
  32. Stichting Menodi, Hollanda
  33. Stop Huntingdon Animal Cruelty, UK
  34. Sokak Hayvanlarını Koruma ve Kurtarma Derneği (HAYKUR)
  35. TIERSCHUTZ OHNE GRENZEN e.V., Almanya
  36. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği, Hatay
  37. Yaşam Hakkına Saygı Derneği (YHS)
  38. Yedikule Hayvan Dostları Derneği 

Biz, aşağıda imzası bulunan STK’lar ve hayvan korumacılar, TBMM komisyonlarında bekletilen yasa tekliflerini ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca hazırlanarak Başbakanlığa gönderilen yasa tasarılarını bu nedenlerle desteklemediğimizi, ilgili tasarıların geri çekilmesini ve oluşturulacak komisyonlarda hayvan hakları konusunda çalışmalarıyla kendini ispat etmiş tüm STK’lardan görüş alınmasını talep ediyoruz. Kamuoyuna ve ilgili makamlara duyururuz.

            Saygılarımızla,



İmza veren sanatçı, gazeteci, yazar, işadamı:

Abdullah Şahin, Sanatçı  Aydan Şener, Sanatçı  Ayşın Işımer, Sanatçı  Bahtiyar Engin, Sanatçı  Belma Müjde, Sanatçı  Bennu Yıldırımlar, 
Sanatçı  Berna Sağlam Naipoğlu, Berna & FEM Danışmanlık  Burçak Işımer, Sanatçı  Cem Sürücü, Yönetmen  Cengiz Baltepe, Müzisyen  Deniz Arcak, Sanatçı  Ediz Hun, Sanatçı  Erkan Can, Sanatçı  Ferda Yalçın, Sanatçı  Fulden Akyürek, Sanatçı  Haluk Şahin  Hazal Kaya, Sanatçı  İlham Erdoğan, 
Sanatçı  Kadriye Kenter, Sanatçı  Levent Candaş, Müzisyen  Mazlum Kiper, Sanatçı  Mehmet Ali Alabora, Sanatçı  Melike Demirağ, Sanatçı  Meltem Vural, Yazar  Merve İldeniz, Manken  Mine Manavoğlu, Manken  Nazlı Tosunoğlu, Sanatçı  Nesligül Kızılırmak, Antropolog  Nilperi Şahinkaya, 
Sanatçı  Olgun Şimşek, Sanatçı  Oktay Kaynarca, Sanatçı  Oya Prosçiler, Sanatçı  Pelin Cini, Milliyet  Rıza Karaağaçlı, Sanatçı  Sarp Sanin, 
Sanatçı  Sibel Nançin, Sanatçı  Sumru Yavrucuk, Sanatçı  Şebnem Dönmez, Sanatçı  Tansu Polatkan, Spor Spikeri  Uğur Taşdemir, 
Sanatçı  Umut Akyürek, Sanatçı  Vatan Şaşmaz, Sanatçı  Volkan Sevarcan, Sanatçı  Yıldız Kenter, Sanatçı  Zeynep Özcan, 
Reklamcı  Zeynep Özden Ayyıldız, Sanatçı  Zuhal Yalçın, Sanatçı


Son olarak şunu söylemek istiyorum ; bir Gay olarak , eski bir hayvan sahibi olarak, hatta daha önemlisi hayvanların yaşama ve pek çok hakkına, insanlarınkine duyduğum kadar saygı duyan bir yurttaş olarak ben de imzamı atıyorum !


Gökhan El Khalisi


Haberin alıntı yapıldığı adres için tıklayın !
Eylemin yürütüldüğü Facebook Etkinlik Sayfası 

Tüm Yorumlar

İçinde Halen Daha Temiz Kalmış Bir Şeyler Saklayan Blog Sahibi "Gökhan elKhalisi" (:

Unknown

0   yorum

Yorum Gönder

Cancel Reply