İletişim Formu

 

Fake Hesaplarınız için Gizlilik Ayarları



Merhaba Güneşin Altın Çocuklarına,

Burada sizlerle, üniversitede okuduğum bölümle alakalı olmalı, sıkça sorulan sorulardan birini olabildikçe geniş anlatmaya çalışacağım. Tanıyan arkadaşlarım biliyor, ben facebookta gerçek isim ve resimlerimle takılan biriyim. Sık sık şu sorular soruluyor :
  • İsminden veya resimlerinden dolayı bulunmaktan korkmuyor musun ?
  • Hakkında verdiğin bilgilerden dolayı aile facenin bulunmasından rahatsız olmuyor musun ?
  • Küçük bir şehirde yaşadığımdan dolayı ne kadar önlem alsam da bulunma korkusu yaşıyorum.
Bunlar şimdilik aklıma  gelenler. Peki sizce ben yaklaşık 13 ay kadar önce ikincil bir facebook hesabı açarken bunları düşünmedim mi ? Korkulaırm olmadı da direk gerçek ismim ve resmimle mi bir facebook hesabı açtım ? Bu süre zarfında uzun zamandır bende ekli olan arkadaşlaırm buraları gülerek okuyorlardır. Çünkü ben de 6-7 ay öncesine kadar resimlerimi koymayı red ediyor hele gerçek isim kullanmaktan özellikle kaçınıyordum. Sebepleri sizinkilerle aynıydı. O yüzden bu yazıyı yazarken deli cesaretiyle bu noktaya geldiğimi zannetmeyin. Bu konuda aldığım eğitim ve araştırmalarıma güveniyorum. Alttaki 8 maddeti ve ek önlemleri aldığınız vakit hesabınızın bulunması teknik olarak imkansıza yakındır. Neyse lafı fazla uzattık artık nasıl gizlilik ayarlarımızı arttıracağımıza ve listemizdeki ekli arkdaşlarımız ile gerçek isim veya resimlerimizle nasıl güvenli ve rahat bir şekilde konuşabileceğimize geçelim.

Yapılacak Adımlar :

1- Tüm söyleyeceğim ayarları yapmadan önce en temelde yapacağınız iş arkadaş listenizi temizlemek olsun. Resimsiz, muhabbet etmediğiniz veya güvenilir gözükmeyen kim varsa silin. Bunun sebebi, içeriye zaten güvenliğinizi riske atacak biri girdikten sonra duvarlar örmenin size bir fayda sağlamayacağı içindir. Önce içeriyi temizleyeceğiz ki sonra kendimizi koruyalım. Şimdi 1000-3000 vs sayıda arkadaşı olanları duyar gibi oluyorum. "Yahu onla mı uğraşacağım?", diyorlardır. Sağlam şekilde kendinizi güvene almak istiyorsanız bir kaç saatinizi bu işe ayıracaksınız gerekirse arkadaşlar.
2- Facebook sağ üst köşedeki "Ana Sayfa" yazısının yanındaki Ok'a tıklayarak "Gizlilik Ayarları" kısmına girin. Buradan ilk önce yapacağınız işlem mobil uygulamalardan gönderdiğiniz iletilerinizin görünürlüğünü ayarlamak olacak. Burada bilgisayar veya tabletlerinizden facebook'a ileti gönderirken genelde hangi görünürlük ayarını kullanıyorsanız onu kullanmanızı öneririm. Yani bilgisayar kullanırken sürekli "herkese açık" iletiler paylaşıyorsanız buradan da onu seçmeniz için bir sakınca yoktur. Şimdi sizlerden : "Herkese Açık" yapmak profilimizi riske atmaz mı?", diye sorular geldiğini duyar gibiyim. İşin açıkcası atar. Ancak biz önlemlerimizi aldıktan sonra zaten profiliniz istemediğiniz kişilerce bulunamayacağından dolayı, sizin profiliniz sadece istediğiniz kişiler tarafından bulunabilecek. Kişisel deneyimlerimden sorarsanız da duvarında "Herkese Açık" iletilerinin fazla olması insanların sizi eklemeye teşvik ediyor. Çünkü ortak zevklerinizi ve bakış açılarınızı eklemeden görebiliyorlar.

3- Yine aynı sayfada - yani "Gizlilik Ayarları" sayfasında - "Nasıl bağlantı kurarsın ?", diye bir bölüm var. Burayı solundaki düzenle linkine basarak düzenlememiz gerekiyor. Burada yapmamız gereken düzenleme 2 tane "Adını aratarak seni kimler bulabilir ?" bölümü ve "Facebook'ta kayıtlı e-posta adresini ve telefon numaranı aratarak seni kimler bulabilir?". Buraları düzenleyerek mutlaka ve mutlaka "Arkadaşlar veya  en azından Arkadaşlarımın Arkadaşları" olarak ayarlayın. Ben "Arkadaşlarımın Arkadaşları" olarak kullanıyorum. Sonrasındaki "Sana kimler arkadaşlık isteği gönderebilir ? ve "Sana kimler Facebook mesajları gönderebilir ?" bölümlerine "Herkes" yapmanızın bir sakıncası yok. Ben de öyle kullanıyorum. Bitti diyip kapatıyoruz bu ekranı.

4- Yine aynı sayfada - yani "Gizlilik Ayarları" sayfasında - "Zaman Tüneli ve Etiketleme" diye bir bölüm var ve burayı düzenlememiz gerekiyor. Buradaki ayarlar gizlilikle doğrudan alakalı olmasa da sizleri sıkıntılı durumlardan kurtaracaktır.
"Zaman tünelinde kimler paylaşımda bulunabilir ?" burada "Arkadaşları" seçmeniz sizleri eklememiş olan insanların taciz mesajlarından kurtaracaktır.

"Başkalarının senin zaman tünelinde paylaştığı gönderileri kimler görebilir ?" burayı arkadaşlarınızın güvenliğini dikkate alarak "Arkadaşlar" seçmenizi tavsiye ederim.

"Arkadaşlarının seni etiketlediği gönderiler, zaman tünelinde gözükmeden önce onayına sunulsun." burayı "Açık" olarak düzenlemeniz bence güzel olur. Çünkü listenizde 100lerce insan olduğunu düşünürseniz içlerinden bazılarının sizleri çıplak fotoğraflarına etiketlemesi kaçınılmaz olabilir. Zira pek çok arkadaşımda oluyor. Eğer onaylama açık olursa, etiketlendiğiniz hiçbir gönderi size sorulmadan duvarınızda yayınlanmayacaktır.

"Etiketlendiğin gönderileri zaman tünelinde kimler görebilir?" burayı da arkadaşlarınızın güvenliğini dikkate alarak "Arkadaşlar" seçmenizi tavsiye ederim.

"Arkadaşlarının Facebook'ta senin gönderilerine etiketlediği etiketler onayına sunulsun." bunu da Açık yapmanızı tavsiye ederim.

"Sana benzeyen fotoğraflar yüklendiğinde, kimlere seni etiketlemesi önerilsin?" Aslına bakarsanız burayı "hiç kimse" yapmanız sizin için gizlilik adına daha önemlidir. Zira facebook önümüzdeki aylarda Avrupada emniyet güçleri ile gerçekleştireceği bir proje için bu özelliği kullanan kişilerin resimlerini emniyete verecektir. Daha önceden zaten kullanıyorsanız kapatmanız bir şeyi değiştirmeyecektir açık kalsın. Ancak daha önce hiç açmadıysanız çok alakalı değil Türkiye ile ancak yine de açmayın bence.

5- Yine aynı sayfada - yani "Gizlilik Ayarları" sayfasında - "Reklamlar, Uygulamalar ve İnternet Siteleri" diye bir bölüm var ve burayı da düzenlememiz gerekiyor. Açılan sayfada soldaki "Kullandığınız Uygulamalar" bölümünden güvenmediğiniz ve gereksiz uygulamaları kaldırın. Şu "Mango ile zayıflama", "İphone vs kazandınız" gibi reklam veren uygulamalar burada mutlaka gözükür. Bunun dışında izlemediğiniz halde porno izlediğinizi gösteren gönderileri arkadaşlarınıza gönderen uygulamalar da burada gözükecektir. Bunları kaldırın.

Burada çok önemli bir ayar daha var. "İnsanlar kullandıkları uygulamalarla senin bilgilerini nasıl paylaşır" kısmı. Burayı düzenleyerek açılan bölümdeki tüm kutucukların "tick" işaretlerini kaldırın.

Diğer bir önemli ayar ise  "Herkese açık arama" bölümü. Burayı düzenleyerek "Herkese açık aramayı etkinleştir" kısmının önünde "tick" işareti varsa kaldırıyoruz. Bunun sebebi şu. Burayı etkinleştirirsek, Google'a birisi sizin facebook kullanıcı isminizi veya soyisminizi yazarak hesabınızı bulabilir. Bu ayarı yaparak Google vs gibi arama motorlarında bulunmanızın önüne geçmiş oluyoruz.

6- Tüm bu gizlilik ayarlarnızı yaptıktan sonra yapacağınız iş belkide en yorucu ; fakat gizliliğiniz için asıl altın vuruşu yapacak olan nokta. Yani hiç bişi yapmayacaksanız bile bunu mutlaka yapın. Nedir bu kadar önemli olan hemen söyleyelim. Şimdi yapmanız gereken aile facesinizde bulunan sizi bulması muhtemel tüm insanları bu hesabınız ile engelliyeceksiniz. Evet, biliyorum o kadar insanın tek tek profiline girip engellemek müthis derecede angarya bir iş ve çok yorar sizi ; fakat bunları sadece bir kez yapacaksınız. Böylece isteseniz bile sizi bulamayacaklar. Bunu yaparken sizlere başlamadan önce bir ipucu vereyim. Google Chrome ile ikincil - yani bu güvenlik güncellemelerini yaptığınız hesabınızı diğer adıyla fake hesabınızı - açın. İnternet Explorer veya Firefox ile de asıl aile facesinizi açın. Bu sayede aile facesinizden girdiğiniz profillerin linklerini hemen kopyalayıp fake heasbınıza yazdığınızda o hesaba gidecek ve anında engelleyebileyeceksiniz.

7- Yapmanız gereken bir diğer ayar ise katıldığınız ağları düzenlemek. Yani bunlar nelerdir ? Okul, Eğitim bilgileriniz, İş bilgileriniz, Yaşadığınız şehir ve Memleketiniz bilgilerinizi asla gerçek girmeyin. Çünkü buralara girdiğiniz bilgiler ile belli bir ağa katılmış oluyorsunuz. Peki bu ne konuda size zarar verebilir ? Şöyle ki örnek vermek gerekirse, eğitim bilgilerinize Marmara Üniversitesi yazdınız. Böylece Marmara üniversitesinde okuyan sizde ekli olmayan, hatta ortak arkadaşınız bile bulunmayan, tek ortak noktanız eğitim bilgilerinizde aynı üniversite ismi yazmış olmanız olan insanlara dahil "Arkadaş Öner" kısmında sizin profiliniz kabak gibi gözükebilir. Bu ayar özellikle küçük şehirlerde ikamet eden arkadaşlar için önemli. Zira örnek olarak Van, Hakkari vs gibi illeri yazdığınız anda, oradaki kullanıcılarının tamamının sizin profilinizi "Arkadaş Öner" bölümünde görmeleri sanırım en fazla 1 hafta içinde gerçekleşir. O yüzden bu ayarlara dikkat etmeniz gerekiyor.

8- Aslında buraya kadar yaptıysanız hepsini bulunmanız artık imkansız gibi bir şeydir. Fakat biz "eşşeği sağlam kazığa bağlayalım", diyerekten dikkat etmeniz gereken bir kaç konuyu daha sizlere ileteyim. Bunlar :

- Aile facesinizde sizin veya arkadaşlarınızın beğenmiş olabileceği hiç bir sayfa veya grupta fake hesabınızla yorum yapmayın. Mesela bu çok sevdiğiniz bir şarkıcının sayfası olabilir. Ortak sayfa veya grupları beğenmenızde bir sakınca yok. Fakat bu gruplardaki gönderilere yorum asla yapmamalısınız. Evet arkadaşlarınız 6. maddeyi yaptıysanız engellemiş olabilirsiz ve sizin yapacağınız yorumu zaten göremeyeceğini düşünebilirsiniz ; fakat arkadaşınızın arkadaşı olup sizi tanıyan biri o sayfayı beğendiyse es kaza görebilir yazdığınız yorumu. 

- İkinci olarak dikkat etmeniz gereken nokta, ortak sayfalardaki hiç bir gönderiyi "resim, video ve hatta yazıları" beğenmeyin ve paylaşmayın. Zira beğenen kişilere bakıldığında veya paylaşan kişilere bakıldığında hesap isminiz kabak gibi ortaya çıkabilir. Çok beğendiğiniz bir şey oldu illa paylaşmak istiyorsanız o halde sayfadan paylaştığınız gönderinin görünürlük ayarını "Herkese Açık" asla yapmayın. Çünkü böyle yapılan tüm paylaşımlar sayfada gözükür. Burayı en azından "Arkadaşlar" veya "Arkadaşlarımın Arkadaşları" olarak değiştirin. Daha güvenli bir yol istiyorsanız da paylaşmak istediğiniz gönderinin linkini direkt olarak duvarınızda paylaşın. Yani paylaş butonunu kullanmadan linki paylaşın. Böylece hiç bir risk almamış olacaksınız. Fakat ne yaparsanız yapın ortak sayfa veya gruplarda beğeni yapmayın. Son olarak gruplara özel olarak ortak gruplarda çok gerekliyse asla bulunmayın bile. Çünkü bazı gruplarda bulunan kişilerin isimlerini görebiliyorsunuz. Es kaza yine birileri bu listeye bakarak hesabınızı görebilir.

Yukarıda saydığım tüm maddeler facebook hesabınızı uzaktan erişime kapatmak içindi. Halen ve en çok dikkat etmeniz gereken nokta kullandığınız browserdaki "İnternet Exploer, Firefox veya Google Chrome" gibi  kullandıkları çerezlerdir. Çünkü bu çerezleri temizlemediğiniz sürece tüm maddeleri eksiksiz de yapsanız, Pc'nizi birisi kullandığında nerelere girdiğiniz, hangi facebook hesabı kullandığınız gözükecektir. Bunu nasıl önlerim diyorsanız da en kolay yollu sürekli geçmişi silmektir. Ancak ben daha garanti bir yol istiyorum arama sonuçlaımda vs silinsin diyorsanız, Google'a CCleaner diye yazıp aratmanız ve çıkan linklerden birini indirip kurmanızı tavsiye ederim. Zaten ücretsiz ve çok etkili bir şekilde arkanızı temizleyecek bir programdır. Her pcden kalkmadan önce bu programı bir kere çalıştırır ve temizlik yaparsanız hiç bir sorun kalmayacaktır.

Tüm bunları yaptınız ve halen tatmin olmadınız mı ? O zaman rahatlamanız için şunu söyleyebilirim. Gerçekten tüm bunları eksiksiz bir şekilde yaptıysanız, şuanda heasbınızı bulunmalarının tek yolu şudur; hesabınızın linkini  yani "www.facebook.com/hesapadınız" gibi olan hesabınızı gösteren linkinizin sizin engellemediğiniz bir hesaptan direk olarak yapıştırılarak hesabınıza ancak erişilebilir. Yani bu da peşinize özel bir bilişim konusunda uzman birini takmadıkları, trojan veya keylogger gibi zararlıları pc'nize yüklemedikleri takdirde bulabilecekleri bir şey değildir. Yani demem o ki Nükleer Saldıralara karşı bile dayanıklı bir facebook hesabına sahipsiniz. Artık istediğiniz gibi resimlerinizi, videolarınızı, yazılarınız veya isminizi paylaşabilirsiniz.

ÖNEMLİ NOT : Tüm bunları yapmak sizleri %100 korur gibi bir anlam çıkmasın. Ancak %90 korur. İster küçük bir şehirde, ister büyük bir şehirde yaşayın farketmez, hiç akla gelmedik bir şekilde de olsa hesabınız bulunabilir. O yüzden yaptıklarınızdan sadece sizler sorumlusunuzdur. Hiç bir sorumluluk kabul etmeyiz. Ancak yazının başında da dediğim gibi ben bunları yaparak 6-7 aydır sorunsuz bir şekilde hesabımı - olabiliecek en açık şekilde - hiç sorunsuz kullanıyorum.

Ek Not : Eğer atladığımı düşündüğünüz mantıklı başka güvenlik ayarları daha varsa aklınıza gelen, yazının altına yorumda belirtirseniz bende yazıyı düzenleyerek ekleyebilirim. Böylece tam sorunsuz bir yazı olmuş olur.

Umarım yazı sizler için faydalı olur ve artık şu fake resimleri veya boş beyaz profil resmini bırakarak gerçek resimlerinizi koyarsınız. Böylece ciddi anlamda kaliteli eşcinsel arkadaş sayınızda yükselecektir.  

Yarına dair istediğiniz ne kadar güzel şey varsa, Allah en güzelini sizlere, bizlere ve gökkuşağının tüm renklerine nasip etsin. Başka bir yazıda görüşmek üzere.

Tüm Yorumlar

İçinde Halen Daha Temiz Kalmış Bir Şeyler Saklayan Blog Sahibi "Gökhan elKhalisi" (:

Unknown

4   yorum

Adsız dedi ki... 26 Eylül 2012 23:13
emeğine çabana sağlık ne diyim :)
Adsız dedi ki... 26 Eylül 2012 23:18
teşekkür ederim dostum
nacuratru
Adsız dedi ki... 27 Eylül 2012 00:01
diyene bak kelee :D '' Gönderen Emre El Khalisi'' :D
heuhauhua :D bende deli cesareti var hacı :D facebook sekmesine tılayınca sayfadan zaten benım profil açılıyor :D sıkıntı değil o yüzden benim için ismin vs bilinmesi :)

Yorum Gönder

Cancel Reply